graslei

WalkinGent

Instapwandeling "De bronzen pronkers"

Geen goud, geen zilver, wel brons! Deze wandeling doorkruist onze mooie stad Gent en deze keer staan we stil bij de bronzen standbeelden die onze pleinen rijk zijn. Meestal gaan we achteloos voorbij aan deze pronkers, nu verwijlen we even bij hen en leren we hen kennen, welke verdienste hebben ze om zichzelf in brons vereeuwigd te zien?
Karel Waeri, Romain Deconinck, Lieven Bauwens... Waar staan ze, wat deden ze, hoe verzilverden (of is het verbronsden?) ze hun prominente plaats in de stad?
Johan gidst deze rondleidingen en maakt er een interactieve tour van vol bruisende verhalen!
Datum en uur: zaterdag 27 november - telkens om 14u00
Startplaats: Koophandelsplein (aan oud justitiepaleis)
Duur: ca. 2 uur
prijs: € 10

Inschrijven kan door een mail te sturen naar info@walkingent.be

De Boekentoren opent de deuren

* Instapwandeling (je schrijft als individu in):

Met de wandeling “De Boekentoren op de Blandijnberg” krijg je een beeld van het architecturale project van de Boekentoren. Wat was het plan van de architect, Henry Van de Velde? Wat werd er uiteindelijk gerealiseerd? Hoe hebben Robbrecht & Daem architecten de restauratie aangepakt? Het hoogtepunt van deze wandeling is het bezoek aan de belvedère van de Boekentoren: 64 m hoog boven Gent krijg je een subliem 360-gradenuitzicht over de stad!
Datum en uur: zaterdag 18 december – 10u30
Startplaats: Sint-Pietersplein
Duur: ca. 1,5 uur
prijs: € 15

Inschrijven kan door een mail te sturen naar info@walkingent.be

Wil je met een groep de Boekentoren bezichtigen? Dit kan eveneens. Voor meer informatie klik hier: Boekentoren voor groepen

Instapwandelingen uit het verleden

Keizer karel: boeman of held

Gent, eigenzinnige stad, stad van de Stroppendragers. Hoe kwamen ze toch aan die naam? Wil je nu eindelijk eens het fijne ervan weten? Dat kan! Een tocht door de Kuip naar de Graslei, de Lieve en het Prinsenhof geeft je inzicht in de Gentse spotnaam.
Keizer Karel, geboren op 24 februari 1500 in het Prinsenhof te Gent, gaat nog altijd over de tongen! Sommigen vinden hem een dictator, anderen zien in hem een protector van zijn geliefde Gent. In 1540 legde hij de weerbarstige Gentenaars een ongelooflijk zware straf op. Ze waren namelijk niet bereid belastingen te betalen om zijn oorlogen te sponsoren. Voilà.

Fake news door de eeuwen heen

Sinds corona wordt de sociale media overrompeld door fake news. Het lijkt een recent fenomeen. Maar niets is minder waar. Ook in het verleden deden valse geruchten de ronde. Vanzelfsprekend zonder facebook en andere sociale media werden deze niet op zo een grote schaal verspreid. Maar de gevolgen van fake news waren daarom niet minder desastreus en konden leiden tot moord en doodslag. Soms werden bewust halve waarheden en leugens de wereld ingestuurd en soms puur uit onwetendheid. Maar één ding staat vast: zowel in het verleden als nu vindt fake news veel sneller de weg tot de gretige toehoorder en hinkt de waarheid achterop.

Langsheen de Bibliotheken en Archieven van de Blandijnberg

Op de Blandijnberg vind je de Sint-Pietersabdij, de Boekentoren en andere universiteitsbibliotheken. Je hebt er archieven waarvan je het bestaan misschien niet eens vermoedt. Niet te vergeten is de stadsbibliotheek De Krook. Wil je weten wat er met de boeken van abdijbibliotheek gebeurd is? Hoe het komt dat er op de Blandijnberg zoveel bibliotheken te vinden zijn?

Een zoektocht naar liefde

Een amoureuze wandeling in coronatijden waarin één knuffelcontact toegestaan is?
Yes! We máken ze amoureus want we hebben het nodig! We missen mekaar, we hebben huidhonger, we willen mensen ontmoeten in deze eenzame tijden.
Op deze wandeling vertellen we verhalen over de zoektocht naar liefde door de eeuwen heen. En die "maagd" op ons Gents stadswapen, hoe houdt die dat al eeuwen uit? Hunkerde ook zij niet naar liefde?
Zullen we de liefde vinden? Wandel met ons mee!

  info@walkingent.be